Column Babs Gons - NiteNITE
Sluit
Sluit

Column Babs Gons

In het kader van onze nieuwste voorstelling BEFORE/AFTER schreef spoken word-artiest, schrijver en presentator Babs Gons de column ‘Verwondering’. ⁠Over wereld-verwonderingen, Oprah’s dankbaarheidsdagboeken en over kleine dingen die tegelijk heel groots kunnen blijken.⁠

De grootste mysteries in de wereld zijn toch vaak de kleinere, alledaagse dingen en gebeurtenissen. Hoe een olifant kan leven van gras. Hoe datzelfde gras in een nacht opeens een centimeter is gegroeid. Hoe een enkele aanraking meer heelt dan alle pijnstillers van de wereld. Hoe troostend de glimlach van een vreemde kan zijn, een zachte stem als zalf op je ziel. Hoe iets simpels als een lied of een gedicht je de dag door kan helpen.  

Ja, ja, piramides, ja, ja gigantische watervallen maar zijn dit niet de echte wereldwonderen? Of misschien beter gezegd wereld-verwonderingen. Het zijn juist deze ogenschijnlijk gewone zaken die doen verwonderen. En met kinderen aan je zijde (her)leef je constant in verwondering. Waarom, vragen ze de hele dag. Waardoor je wordt gedwongen weer even stil te staan en te denken, verdomd, hoe slapen vogels eigenlijk? Waarom krijg je een bult op je hoofd als je je stoot?  

Vandaag wordt de beste dag van ons leven, zei mijn zoon op een dag, zeven jaar oud. Oké, zei ik enthousiast, mijn volwassen scepticisme verbergend. Vervolgens schreef hij op een vel papier wat we allemaal gingen doen op die leukste dag ooit. We maakten tekeningen, knutselden, keken filmpjes met chips, dansten op lievelingsmuziek en het eindigde met voorlezen tot hij uiteindelijk in slaap viel op een kleurplaat van dinosaurussen. Het was misschien wel de beste dag ooit, vooral ook omdat ik alles zo bewust beleefde. Het zijn echt niet altijd de grote en meeslepende gebeurtenissen die ik me herinner, juist zo’n dag blijft hangen. Misschien wel omdat hij even wat extra aandacht voor de dag vroeg. Aandacht is wellicht het meeste magische in de wereld, met aandacht worden zelfs de kleinste dingen, de meest alledaagse dingen, bijzonder. En ik denk gelijk aan het succes van Oprah Winfrey en haar gratitude sessies, waarin ze mensen massaal oproept een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Elke dag even opschrijven waar je dankbaar voor bent leidt automatisch tot het waarderen van de kleine, dagelijkse dingen.  

Kleine dingen die tegelijk heel groots kunnen zijn. Want we weten allemaal nog wel dat een kus op een geschaafde knie de pijn wegneemt. Dat een enkele kus ook onze hele wereld op de kop kan zetten. Dat een handvol woorden je de houvast kan geven die je nodig hebt.  

Het leven zit in de kleine dingen, in de details. Maar je moet ze wel zien. En waarderen.

– Babs Gons, 2020

 

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.