Dorian - NiteNITE
Sluit
Sluit

Nu in het theater. "Wilder dan Wilde" (Dagblad van het Noorden)

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray zijn onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Maar verliezen we in het verlangen naar het nieuwe, het schone en het bijzondere ook niet onszelf uit het oog? En als we de hele tijd bezig zijn met onze persoonlijke ontwikkeling, wat betekent dat dan voor onze relatie met de ander? Met deze vragen als uitgangspunt schreef Javier Barcala voor het Noord Nederlands Toneel een toneelbewerking van Oscar Wilde’s beroemde roman. Barcala plaatst Dorian in het decor van de hedendaagse kunstmarkt, een bekende wereld voor gastregisseur Christophe Coppens. Het Belgische multitalent Coppens werd opgeleid tot theatermaker, maar brak door als ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij maakt van deze voorstelling een visueel spektakel, waarbij de grenzen tussen theater, performance, mode, kunst en literatuur vervagen.

Dorian is gesitueerd in de hedendaagse kunstmarkt, waar Dorian Gray (Bram van der Heijden) – een ambitieuze kunststudent met een moeilijk verleden, maar een fantastisch uiterlijk – de protegé wordt van de ooit invloedrijke kunstverzamelaar Bambi Pelecano (Bien De Moor). Zij ziet in Dorians jeugdigheid en aantrekkingskracht een mogelijkheid om haar sterrendom nieuw leven in te blazen.

Bram van der Heijden & Guy Weizman over Dorian

Regisseur Christophe Coppens

Dorian wordt geregisseerd door het Belgische wereldberoemde multitalent Christophe Coppens. Coppens werd opgeleid tot theatermaker, maar brak wereldwijd door als ontwerper en beeldend kunstenaar. Dit jaar had hij groot succes met zijn opera FOXIE! Het Sluwe Vosje in De Munt in Brussel. Coppens stijl is surrealistisch en beeldend en past daarmee uitstekend bij de thematiek van Dorian Gray en bij het doorlopende interdisciplinaire onderzoek van het Noord Nederlands Toneel.

Inleiding voor Onderweg-podcast

Ga jij naar de voorstelling DORIAN? Geen tijd, zin of puf om naar de inleiding te gaan, maar ben je wel op zoek naar iets meer achtergrondinformatie? Vergeet je het programmaboekje mee te nemen, maar wil je op de terugweg van het theater even horen waar je ook alweer naar hebt zitten kijken? Wij hebben de oplossing: een INLEIDING VOOR ONDERWEG.

Op de fiets, in de auto of lopend naar het theater toe hoor je in tien minuten wat je kunt verwachten. Waar gaat het stuk over? Hoe is de voorstelling ontstaan? Luister hem hierboven of download hem van tevoren. Rijd voorzichtig!

credits

Cast: Bram van der Heijden, Veerle van Overloop, Bien De Moor, Martijn de Rijk, Olaf Ait Tami, Julia Akkermans, Wout Brugge, Dio van Velden, Lin Scholten
Regie, kostuumontwerp: Christophe Coppens
Decorontwerp: Christophe Coppens en ISM Architecten
Tekst: Javier Barcala
Vertaling tekst: Jibbe Willems
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Regieassistent: Ludy Graffelman

“Oscar Wilde, prototype van de excentrieke dandy, zou zich er vast mee hebben geamuseerd. 'Dorian' van het Noord Nederlands Toneel is de meest krankjorume bewerking ooit van diens enige roman, het klassiek geworden 'Het portret van Dorian Gray' uit 1890.”

Trouw

“Welbewust stuurt Coppens de voorstelling over de top, met door hemzelf ontworpen kostuums en uitzinnig decor, begeleid door rockmuziek. Het werkt.”

NRC

“Wilder dan Wilde. Sterkste moment in de voorstelling is dat waarin De Rijk’s personage Dorian voor de camera interviewt. Dan kan Van der Heijden zijn magistrale acteertalent tonen, als de door drugs opgefokte en paranoïde kunstenaar.”

Dagblad van het Noorden

“Bien De Moor speelt deze excentrieke, vileine dame met flair”

Telegraaf

“De voorstelling wil discipline overschrijdend zijn en ook beeldend werk op de scène laten zien. Coppens doet dat met verve: de scenografie krijgt een belangrijke plaats, met verrassende installaties en lichteffecten.”

De Volkskrant

“Dorian gaat over snel, hip en jong in een (kunst-)wereld waarin de marktwaarde belangrijker is dan een serieuze beschouwing over kwaliteit. En hoe dat tot een behoorlijk schizofrene situatie kan leiden.”

Theaterkrant

"gedurfde en excentrieke voorstelling (..) Coppens, is een waar multitalent en dat is in het stuk te zien. Hij regisseerde niet alleen het stuk, maar deed ook de vormgeving en ontwierp de kostuums."

Filter Groningen

"Het is een stuk waarbij je je de ogen de kost kan geven aan alle schoonheid, maar die ook een spiegel voorhoudt waarbij zichtbaar wordt hoe wij allen dagelijks omgaan met onze eigen schoonheid en jeugdigheid."

STAD Magazine

"Dorian Gray, door Bram van der Heijden neergezet als een sprankelende, onschuldige jongeman die zijn gespierde torso ontbloot zonder dat hij beseft hoe hij zijn omgeving daarmee betovert."

De Groene Amsterdammer

"All art is at one surface and symbol.
Those who go beneath the surface do so at their peril.
Those who read the symbol do so at their peril.
It is the spectator, and not life, that art really mirrors."

(Oscar Wilde, preface to The Picture of Dorian Gray, )

Schetsen scènebeelden door Christophe Coppens

© Christophe Coppens

tourlist

dec
vr 14 dec 20:15
Agenda

Dorian

SPOT Stadsschouwburg Groningen
do 13 dec 20:15
Agenda

Dorian

SPOT Stadsschouwburg Groningen
wo 12 dec 20:15
Agenda

Dorian

SPOT Stadsschouwburg Groningen
di 11 dec 20:15
Agenda

Dorian

SPOT Stadsschouwburg Groningen
za 8 dec 20:00
Agenda

Dorian

De Nieuwe Kolk Assen
do 6 dec 20:15
Agenda

Dorian

Koninklijke Schouwburg Den Haag
di 4 dec 20:30
Agenda

Dorian

Parktheater Eindhoven
nov
do 29 nov 20:00
Agenda

Dorian

Stadsschouwburg Brugge
di 20 nov 20:30
Agenda

Dorian

za 17 nov 20:00
Agenda

Dorian

Stadsschouwburg Utrecht
do 15 nov 20:15
Agenda

Dorian

Theater Rotterdam, Schouwburg
vr 9 nov 20:15
Agenda

Dorian

Theater de Voorveghter Hardenberg
do 8 nov 20:00
Agenda

Dorian

Schouwburg De Lawei Drachten
wo 7 nov 20:15
Agenda

Dorian

Theater de Purmaryn Purmerend
di 6 nov 20:15
Agenda

Dorian

Leidse Schouwburg
vr 2 nov 20:00
Agenda

Dorian

Wilminktheater Enschede
do 1 nov 20:00
Agenda

Dorian

Deventer Schouwburg
okt
wo 31 okt 20:30
Agenda

Dorian

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden
di 30 okt 20:30
Agenda

Dorian

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden
vr 26 okt 20:15
Agenda

Dorian

Theater 't Voorhuys Emmeloord
do 25 okt 20:00
Agenda
wo 17 okt 20:30
Agenda

Dorian

Flint Amersfoort
sep
za 29 sep 20:15
Agenda

Dorian (première)

SPOT Stadsschouwburg Groningen
vr 28 sep 20:15
Agenda

Dorian (try-out)

SPOT Stadsschouwburg Groningen
do 27 sep 20:15
Agenda

Dorian (try-out)

SPOT Stadsschouwburg Groningen

Feed

FALL FAILING van start!

07 11 2023

Fall Failing COMING SOON

03 11 2023

OPEN CALL: foto/video creatives

17 10 2023

NITE RAW: Rebekka Nilsson

23 08 2022
Meer feeds

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.